snabb viktnedgång ‘Gastrisk bandning’ inte ett stativ

gå ner i vikt hemma ‘Gastrisk bandning’ inte ett stativ

‘Gastrisk bandning’ är inte en fristående lösning för viktminskning

2 februari 2010 Med Dr James Swain

KÄR MAYO CLINIC: På senare tid har jag sett många reklam för lapbandkirurgi för viktminskning. Hur skiljer det sig från bariatrisk kirurgi, som jag inte hör så mycket om nyligen? Fungerar det? Vad är farorna?

ANVÄNDNING: Bariatrisk kirurgi är en allmän term som används för att beskriva operationer som hjälper en person att gå ner i vikt mer konsekvent och effektivt. De två vanligaste typerna av bariatrisk kirurgi som utförs i USA är justerbar gastrisk bandning som ibland kallas operation för lapbandkirurgi och gastrisk bypassoperation.

I allmänhet är justerbar gastrisk bandning säker, och allvarliga komplikationer är ovanliga. Gastrisk bandning hjälper människor att gå ner i vikt genom att begränsa mängden mat de kan äta. Men det är inte en självständig viktminskningslösning. För att förfarandet ska vara effektivt måste människor noggrant screenas för att de ska vara bra kandidater för gastrisk bandning. Efterföljande vård, tillsammans med motion och hälsosam kost, är också viktiga för långa termisk viktminskning för personer som genomgår justerbar gastrisk bandning.

Justerbar gastrisk bandning innebär att man placerar ett litet uppblåsbart band runt magen för att begränsa mängden mat som magan kan hålla. Bandet är fyllt med vätska som kan tillsättas eller avlägsnas vid behov genom ett litet rör (port) placerat under huden. Vätska kan tillsättas för att stramma magen om bandet inte är tillräckligt tätt och tillåter för mycket mat. Eller vätska kan avlägsnas om bandet är för hårt och orsakar problem som kräkningar.

Vid gastrisk bypassoperation klipper kirurgen magen att göra en liten påse och kopplar sedan på påsen till tunntarmen, skapar en passage (bypass) runt större delen av magen, liksom den första delen av tunntarmen (duodenum) .

Båda förfarandena begränsar mängden mat som passar i magen. Också efter båda förfarandena känns människor mycket mycket tidigare än normalt, vilket hjälper till att minska mängden mat de äter. En av de märkbara skillnaderna mellan justerbar gastric banding och gastric bypass och den som ofta talade om i reklam för gastrisk bandning är att gastrisk bypassoperation vanligtvis kräver en två dagars sjukhusvistelse, medan justerbar gastrisk bandning kan göras som en öppenvårdsprocess.

Justerbar gastrisk bandning är ett lågt riskförfarande som är mindre komplicerat än gastrisk bypassoperation. Men som med alla medicinska procedurer är komplikationer möjliga. Med justerbar gastrisk bandning kan komplikationer innefatta infektion i bandet eller porten och rörelse av en del av magen som ska vara under bandet upp genom bandet (slippa). Den allvarligaste komplikationen i samband med justerbar gastrisk bandning är erosion av bandet. Detta inträffar när bandet verkar in i magen, vanligtvis som ett resultat av en infektion eller sår. Erosion är mycket sällsynt, men förekommer hos mindre än 1 procent av magsäcken.

Justerbar gastrisk bandning kan vara ett effektivt sätt att hjälpa människor att gå ner i vikt. Det är inte för alla. För det första, om du överväger detta förfarande, var medveten om att personer som har justerbar gastrisk bandning i allmänhet har en långsammare viktminskning än de som har gastrisk bypass. Det är inget fel med det här, men det är något att tänka på innan man genomgår operationen. Genomsnittlig viktminskning är ungefär en tredjedel till hälften av en persons överskott.

Liksom alla bariatriska procedurer är gastrisk bandning avsedd för personer som har ett BMI (BMI) på 40 eller högre eller för dem som har ett BMI mellan 35 och 40 med ett allvarligt viktrelaterat hälsoproblem, såsom diabetes, högt blodtryck eller hjärtsjukdom. Dessutom är denna operation inte rekommenderad för personer som har vissa medicinska tillstånd, såsom Crohns sjukdom, stora hiatalbråck eller bindväv.

Slutligen är justerbar gastric banding inte heltäckande. Uppföljningsvården är kritisk eftersom alla patienter behöver en viss justering av bandet efter operation för att säkerställa optimal viktminskning. Även efter att ha haft denna operation behöver patienter konsekvent göra god mat och träningsval för att gå ner i vikt. I huvudsak ger gastrisk bandning människor möjlighet att konsekvent ta in en mindre mängd kalorier medan de går vidare med de andra hälsosamma stegen som är nödvändiga för att gå ner i vikt.
snabb viktnedgång 'Gastrisk bandning' inte ett stativ