gå dig smal beroendeframkallande nya drog ‘katt’ sveper Michigan som en epidemi

gå ner 3 kilo på en vecka beroendeframkallande nya drog ‘katt’ sveper Michigan som en epidemi

Kraftfull, beroendeframkallande ny drog ‘katt’ sveper Michigan som en epidemi

28 mars 1993By Jim SchaeferJim Schaefer, Knight Ridder News Services

MARQUETTE, Mich. I 2 1/2 år sugde Vince Swenor det förföriska, vita vattnet upp i näsan, och med varje kraftfullt slagen drabbade den mystiska drogen honom i strängare.

Swenor, som försökte sparka upp sitt liv i Michigan övre halvön, hade försökt kokain tidigare. Men det var inte t-kokain. Det här var något nytt, något mer intressant, något som han kunde skapa hemma med vanliga kemikalier, vissa burkar och gummirör.

I mitten av 1990 började två vänner göra det i Swenors hus och ‘som ett bra kakcept’, sa han, att formeln spred sig runt Marquette-området. Det packade en käpp som inget annat läkemedel som Swenor 24 hade försökt .

‘Jag trodde att det var den största saken i världen’, sa Swenor, en mjukt röstad, arbetslös byggnadsarbetare, sade förra veckan. ‘Jag kunde göra det i mitt eget hus, aldrig rinna ut. Jag hade gjort det.’

Men med skrämmande hastighet hade det underliga pulvret Swenor hjälplös.

Han kallar det med sitt gatunamn, ‘katt’.

Han kunde inte sluta använda det även när han var chockad över att den var gjord med batterisyra, färg tunnare, dräneringsrenare, myrsyra, andra diverse gifter och överdriven droger.

Polislaboratorierna hade ingen aning om vilken katt som var när det poppade upp i övre halvön för några år sedan. (Övre halvön är fingeren i norra Michigan som sträcker sig från norra Wisconsin till Ontario,
gå dig smal beroendeframkallande nya drog 'katt' sveper Michigan som en epidemi
gränsat till sjöar Superior, Michigan och Huron.)

Efter att polisen gjorde det första anfallet av drogen i början av 1991 tog det två veckors analyser för att identifiera den. Den statliga polis kemisten som äntligen rotade ut kattens vetenskapliga namn methcathinone hade aldrig hört talas om det. De är fortfarande inte säkra på att det är så tagit i området.

Katten har etablerat en överraskande länk mellan övre halvön och ett annat kallt men avlägset land, Ryssland.

Men katten söndrar nu i norra Wisconsin och Michigan s Lower Peninsula som polis och läkare scramble för att squash det i Upper Peninsula. De är rädda för att drogen kunde bråla över Förenta staterna när receptet sprider sig. instanser av drogen har dykt upp i Maryland.

I januari bildades en arbetsgrupp för federal, statlig och lokal polis på Upper Peninsula, speciellt för att ta itu med kattproblemet.

Ingen statlig lag förbjuder specifikt metcathinon, även om det strider mot federal lag. Michigan Legislature granskar en proposition som skulle lägga metcathinone på Michigans lista över kontrollerade ämnen. Advokat Glenda Gordon, som är baserad på Upper Peninsula och åtalar flera kattanvändare, använde orden ‘scourge’ och ‘epidemic’ för att beskriva Kattens status i övre halvön.

Det finns flera orsaker till att katten kommer att fortsätta sprida sig: Ingredienserna kan köpas lagligen och enkelt, produktionen är billig och vinstpotentialen hög och kemiska processen är så enkel att den kan göras på baksidan av en mobilbil eller lastbil, vilket gör detektion av polisen svårare.

Robert Kelly, polislaboratoriet som upptäckte katten på Upper Peninsula, sa att ett kilo (2,2 pund) av drogen kunde göras för 500 dollar. Om varje gram såldes på gatan för 20 dollar skulle säljaren kunna få en vinst på 19 500 USD.

Mycket lite är känt om katt förutom att det är mycket beroendeframkallande, och det har varit skrämmande effekter på människor som använder det. Användare har rapporterat anfall, känslor av paranoia, hjärtklappningar, sömnlöshet, hallucinationer och oförmåga att äta, vilket leder till massiv viktminskning.

Methcathinone patenterades i Storbritannien 1957 av ett läkemedelsföretag som planerade att använda det som ett diethjälpmedel och anti-depressiva medel. Planer skrotades när det visade sig vara alltför beroendeframkallande.

På 1970-talet läckte formeln ut i Ryssland och spred sig snabbt, sa doktor William Short, som studerar missbruk vid Marquette General Hospital. Han sade att 55 procent av drogmissbrukarna i Ryssland har använt katt; de flesta ryska användarna föredrar att injicera det.

Den 30 juli blev Swenor busted. Polisen snubblat på sin kattoperation, sa han när de kom till frågan om en orelaterad sak.

Han bad nyligen att han gjorde metcathinon och väntar på dömande. Han sa att han inte har rört katten sedan men medger att han inte skulle ha slutat om han inte hade kastats i fängelse i en månad.

‘Jag var så beroende av det,
gå dig smal beroendeframkallande nya drog 'katt' sveper Michigan som en epidemi
‘ sa Swenor. ‘Jag behövde det. Jag behövde det. Det tog ungefär en månad att vara av katt innan jag insåg att jag förstörde mitt liv.’