går ej ner i vikt Dalit Kovind är FIRST RSS man att uppta Rashtrapati Bhavan

vill gå ner i vikt Dalit Kovind är FIRST RSS man att uppta Rashtrapati Bhavan

New Delhi: Ram Nath Kovind, en Dalit BJP-ledare med ödmjuk början, valdes torsdagen till den 14: e presidenten i Indien som besegrade UPA-kandidaten Meira Kumar i en rak kamp med stor marginal, blev den första BJP-ledaren och en med RSS-bakgrund att uppta Rashtrapati Bhavan.

Backat av 40 parter, däribland de som styrde NDA, Kovind, 62, en tidigare MP och Bihar Governor, besegrade Meira Kumar med en röstmarginal på 334.730.

Han fick 2 930 röster med ett värde på 700 244 medan den tidigare Lok Sabha-talaren siktade 1 844 röster med ett värde av 367 314, det högsta röstvärdet registrerat av någon förlorande kandidat i alla presidentvalen hittills.

Valkollegiet bestod av 4 986 väljare med totalt röstvärde på 10,98,903. Sjuttio sju röster med ett värde av 20 942 visade sig vara ogiltiga.

Medan Kovind fick 65,65 procent av de totala giltiga rösterna med ett värde av 10,69,358, fick Mer Kumar 34,35 procent. Parlamentsmedlemmar och MLAs är berättigade att rösta i presidentvalet. Av rösterna av parlamentsmedlemmarna fick Kovind 522 jämfört med 225 av Meira Kumar.

Värdet på rösterna för de ledamöter som Kovind mottog var 369 576, och det var Kumar 159 300. I Andhra Pradesh, där kongressen har en MLA, drog Meira Kumar ett tomt med alla icke-BJP-partier som röstade för Kovind.

Tillkännagivandet av valet av Kovind, återvändande tjänsteman och Lok Sabha generalsekreterare Anoop Mishra sa att Kovind hade fått de nödvändiga rösterna under den kvot som tilldelades honom i preferensröstsystemet under president- och vice presidentval.

‘Jag förklarar Ram Nath Kovind som vederbörligen vald till presidentens kansli,’ sa han i slutet av räkningsprocessen som varade mer än fem timmar. Narayanan, som hade ockuperat kontoret mellan 1997 och 2002. Kovind, som var den nationella ordföranden för Bharatiya Janata Party (BJP), ledde partiet Scheduled Caste Morcha i tre år från 1999. Han var aktivt associerad med RSS innan han gick med i BJP.

Kovind, som praktiserat lag i högsta domstolar och högsta domstolen, sade i sitt segermeddelande att hans val speglar den indiska demokratins storhet. Han lovade att skydda konstitutionen och upprätthålla sina värderingar och ägna sig åt att arbeta för alla sektorns lycka.

Uppenbarligen spårade hans rötter, sade presidenten att han representerade alla de hårdbärande människorna som jordbruksarbetare, arbetare och fattiga och hans val var ett budskap till de människor som tjänar sin försörjning med hårt arbete och ärlighet.

Statsminister Narendra Modi, BJP: s chef Amit Shah, unionens ministrar och ledare för allierade parter gratulerade Kovind till hans seger. ‘Bästa önskningar för en fruktbar och inspirerande tjänst’, Modi tweeted.

Han sa också att han var glad över det omfattande stödet till Kovind bland parlamentsledamöter och över olika stater. ‘Jag tackar medlemmarna av valskolan,’ sade statsministern.

Shah sa att Kovind ‘verkligen historisk’ seger var för de fattiga, nedtonade och marginaliserade och deras önskemål.

Fler Kumar gratulerade också Kovind. ‘Jag förlänger mina goda önskningar till honom, eftersom det har fallit på honom att upprätthålla Indiens konstitution under denna mest utmanande tid’.

Senare besökte Modi, tillsammans med Shah och parlamentariska minister Ananth Kumar, Kovind bostad här och hälsade honom. Han presenterade en stal och en blomma och erbjöd honom sötsaker.

Valet av Kovind var redan en avgjort angelägenhet med tanke på den numeriska fördelen av BJP som ledde NDA i valskolan. Flera icke-NDA-parter, däribland BJD, TRS, YSR-kongressen och AIADMK: s två satsningar, bestämde sig också för att stödja Kovind.

Janata Dal United, som driver en koalition med RJD och kongress i Bihar, hade brutit styrkor och stött Kovind.

BJP hade gjort ansträngningar för att maximera Kovinds segermarginal och det fanns korsröstning i vissa stater till hans fördel, bland annat av Samajwadi Party MLAs i hans hemstat Uttar Pradesh och genom utvisade Trinamool Congress MLAs i Tripura.

Meira Kumar fältades av stora oppositionspartier ledda av kongressen i vad de kallade ett ‘ideologiskt slag’ mot den härskande kombinationen.

Röstning i presidentvalet sker med hemlig omröstning och Fler Kumar hade väckt talan om ‘samvetsröstning’. Kongresspresident Sonia Gandhi hade godkänt överklagandet.

Kongressledare sa att Meira Kumar hade gjort en bra kamp och hade säkrat en av de högsta rösterna av en oppositionskandidat.
går ej ner i vikt Dalit Kovind är FIRST RSS man att uppta Rashtrapati Bhavan