matschema för viktnedgång Extrema viktminskning förändrar sjukhuskapacins relation till mat

hur många kalorier är ett kg Extrema viktminskning förändrar sjukhuskapacins relation till mat

Idag väger han 199 pund, ner från sin topp på mer än 400 pund. Han förlorade mest av det genom ett program som heter VLCD, för mycket lågt kalori diet. I sex månader förbrukade han bara 800 till 1000 kalorier per dag.

Det är ett relativt extremt tillvägagångssätt, endast tillrådligt i vissa situationer, och då bara med medicinsk övervakning och en pedagogisk komponent. Zortman gick in i programmet genom UW Health, som erbjuder kosten genom sitt medicinska och kirurgiska vikthanteringsprogram.

Nu hälften av hans tidigare storlek tror han att den svåra resan har reparerat sitt en gång flyktiga förhållande med mat och gjort honom till en mer uppmärksam och sympatisk chaplain.

‘Det lärde mig verkligen att tänka på vad den andra personen kan gå igenom men visar inte, för jag kämpade verkligen med viktproblem och lät ofta inte andra veta’, sa han.

Han växte upp heavyset i en familj av överviktiga människor som älskade stekt mat. Han sa till sig att han hade ett ämnesomsättningsproblem, men när han ser tillbaka ser han någon som utövar lite och åt fruktansvärt.

För flera år sedan förlorade han 80 pund genom tyngdtittare, men några av punden kom igen. Han lekte med gastrisk bypassoperation men tyckte inte om tanken på en medicinsk procedur.

Han valde istället för den övervakade kosten och vägde 339 pund när han började den i september 2013. Han är 6 fot, 2 tum lång.

För den första månaden finns deltagare enbart på proteinskakningar och en daglig näringsmässig bar. De uppmanas att fortsätta detta tillvägagångssätt för hela sexmånadersprogrammet, även om de har möjlighet att lägga till en halv kopp grönsaker dagligen efter fyra veckor. Efter sex veckor kan de lägga till en liten servering mager kött två gånger i månaden.

Steve Heuer, UW Health physician assistent som övervakar programmet, varnar att detta inte är ett långsiktigt tillvägagångssätt. Såsom kemoterapi för en cancerpatient är det ett strukturerat, kraftfullt ingripande för en begränsad period, sa han.

‘Det är ett sätt att försöka fånga personen och få dem till en hälsosammare plats snabbt,’ sa Heuer.

Dieten s primära mål är att etablera och underhålla ketos, ett metaboliskt tillstånd där kroppen tvingas att brinna fett för att släppa ut lagrad energi. Ett sekundärt mål är att koppla bort deltagarna från de inblandade matvanor som ledde till deras viktökning.

‘Vi gör den här typen av extrema saker ut ur livsmedelsvärlden och återställer sedan gradvis sitt förhållande med det, säger Heuer.

Stödberättigade deltagare måste ha ett BMI (BMI) på 35 eller högre, vilket normalt betyder 50 pounds eller mer överviktig, sade Heuer. Människor på kosten får regelbundna medicinska konsultationer och kontrollerar deras blod regelbundet. De är skyldiga att delta i veckokurser ledda av dietister, hälsopsychologer och Heuer.

Försäkringsplanerna varierar kraftigt när de täcker programmets kostnader, så Heuer uppmanar potentiella patienter att undersöka detta innan de genomför programmet. Protein skakar och stänger runt 300 kronor i månaden, klasserna ca 100 kronor per vecka. Blodarbetet och medicinsk samråd är ytterligare.

En uppåtsättning av ketos är att den undertrycker aptiten Zortman sa att han aldrig var hungrig. Men eftersom ketos kan vara stressigt mot vissa kroppsorgan, är kostens längd begränsad till sex månader, sade Heuer.

Zortman förlorade 127 pund på sex månader, i genomsnitt fyra till sex pund per vecka. Han lämnade programmet i mars 2014 på 212 pund.

Han kasta ytterligare 13 pund efter det och har hållit tyngden av i mer än ett år. Han konsumerar nu cirka 2 000 kalorier om dagen.

Han spelar inte ner den ansträngning det tog. Mat är mer än näring till Zortman. Han saknade livsmedelsbutiker, matlagning, middagar med vänner, till och med klängningen av krukor och kokkärl. Han blev snabbare att ilska och tårar.

‘Mat var min tröst,’ sa han. ‘Jag hade inget att falla tillbaka på.’

Han fyllde en del av det tomrummet med motion. Han arbetar mer än en timme varje dag, inklusive en 30 minuters promenad över lunch på sjukhuset, där han är känd som ‘Chappy’.

Han kan nu snabbt gå fyra miles, cykla 20 och simma mer än en mil, prestationer som hade varit oförskämliga ‘nästan skrattriga’ för två år sedan, sa han.

Co arbetare har glädjat i hans framgång. Susan Mooney, en registrerad sjuksköterska och vän, organiserade en hälsokost för kontorspulver bara när Zortman hade förlorat 130 pund.

Zortman sa att han bestämde sig tidigt för att använda kosten som ett sätt att bli mer andligt disciplinerade och han tror att han nu är bättre på sitt jobb för vad han gick igenom. Han hade alltid en stor personlighet, sade han, en som kanske har störde hans effektivitet.

‘En del av mitt mål var att bli mindre på flera sätt än en,’ sa han. ‘Jag ville prata mindre med patienter och personal och lyssna verkligen på vad de sa. Det låter mig försvinna på ett sätt och fokusera helt på den andras behov’.

Han insåg under sin tyngdförlust att frågan han tyckte om att få mest ut av förvånade människor var en öppen avslutning: Hur är det här för dig? Det tillät honom att välja vilken del av hans viktminskning som ska diskuteras.

‘Det var förstås underbart för alla att märka hur annorlunda jag såg ut, men det blev tröttsamt. Det verkade ibland som om jag skulle bli mitt utseende, sade han.’ Det jag älskar om den frågan är att det lämnar mig att bestämma om jag ska fira min framgång eller uttrycka några problem som jag kan ha. ‘

Han frågar nu rutinmässigt samma fråga om sjukhuspatienterna han tröstar.

Kommer framåt, förutser Zortman dagliga strider med mat, som en återhämtande missbrukare. Han kan fortfarande inte skaka bilden av sig själv som en tung person, och han har ännu inte ge bort de 30 lådorna kläder i sin garderob som passar bara hans tidigare själv.
matschema för viktnedgång Extrema viktminskning förändrar sjukhuskapacins relation till mat