ner i vikt blogg Edmonton seniorer förlorar klass handling lagdräkt mot provinsen

matschema för viktnedgång Edmonton seniorer förlorar klass handling lagdräkt mot provinsen

En grupp av Alberts seniorer har förlorat en lång rättslig kamp med provinsen över långsiktiga vårdavgifter.

Klein regeringen var inom sina rättigheter att höja bostadsavgifter för långtidsvård invånare 2003, domstolen av drottning bänk rättvisa juni Ross styrde sena tisdag.

är väldigt oroande och väldigt ledsen, sade Ruth Adria från äldste advokater i Albertsamfundet, en av de parter som lanserade rättegångsförfarandet år 2005. Det kommer bara att göra saker värre för seniorer. kostym påstås att provinsen var försumbar och handlade i ond tro när det hakade boendeavgifter för standard- och semi-privata rum med 40 procent och priser för privata rum med 48 procent.

Ett standardrum gick till $ 1205 per månad från $ 853. Priset på ett privat rum hoppade till $ 1 469 från $ 991.

Invånarna hade bara sex veckors varsel.

Rättegången hävdade att provinsen orättvist berikade sig på bekostnad av utsatta seniorer och hade kränkt sina stadgarättigheter.

Fallet försvann i juridisk krusning i åratal, med provinsen som tar käranden hela vägen till högsta domstolen och bekämpar certifieringen av klasshandlingen.

Sökandena vann så småningom rätten att stämma. Men den rättsliga segern visade sig vara en Pyrrhic.

Ross styrde att det inte fanns någon försumlighet, ingen ond tro och ingen orättvisa anrikning. Ingenstans i lagen skrev hon, var provinsen skyldig att visa en rimlig nexus mellan de avgifter som debiteras boende och de faktiska kostnaderna för sitt boende. Under alla omständigheter fann hon att avgifterna inte var orimliga. Och hon avfärdade stadgan argumentet och fann inga bevis på diskriminering på grund av ålder eller funktionshinder.

helt chockad och besviken, sade Adria på att höra nyheterna onsdag. Det är svårt att tro. hon sa, långtidsvård invånare i privata rum betalar nästan $ 2,00o månad $ 1.992 för att vara exakt en avgift som täcker rum, brädan, hushållning och rutinunderhåll byggnadsunderhåll.

Det mer än dubbelt så mycket som invånarna betalade 2002.

Nu kan $ 1 992 per månad 1 636 USD för ett rum inte tyckas orimlig hyra, med tanke på att det inkluderar måltider.

Ett rum på St. Michael s långsiktiga vårdcentral i norra Edmonton. I Alberta betalar invånarna en boendeavgift på 1 992 dollar per månad för att hyra ett sådant rum.

Men när man tänker på storleken på rummen och kvaliteten på maten? Från Adria perspektiv är det en hemsk affär.

Och det Alberts bittera korset, långtidsvårdsdebatten.

När vi går på sjukhus är vår vård fri. Och så är vårt och styrelsen. När patienter flyttar till långtidsvård är deras sjukvård fortfarande ledig. Deras levnadsutgifter är inte.

Det kan vara ganska rättvist. Trots allt bor äldre som bor hemma eller i privata seniorer bostäder att göra sina hyror och inteckning betalningar och köpa egen mat. Och Alberta Health säger Alberta maximal boendeavgift är den näst lägsta i landet; bara Quebec är mindre.

Det moraliska dilemmet är dock att patienter som går in i långtidsvård sällan får mycket att säga i saken.

Långtidsvårdshus tjänar den mest bräckliga och medicinska kompromiss. Människor väljer inte att flytta in i sådana faciliteter för bingo eller buffén. De har komplexa hälsobehov eller höga funktionshinder.

Medelåldern för en långtidsvårdspersonal är 87. De flesta, för att vara trubbiga, går in i dessa hem för att inte leva, utan att dö.

De fattigaste invånarna är subventionerade. Resten måste dock betala sina besparingar eller pensioner eller fråga familjemedlemmar för pengar. För dem är dessa boendeavgifter valfria. De en avgift de tvingades betala.

Ändå har vi inte tillräckligt med långtidshem, delvis för att de är så dyra att bygga, driva och underhålla.

Många av Alberts långsiktiga vårdanläggningar är gamla själva och behöver ersättas.

Det finns 14.745 sådana sängar över Alberta. Det bara 745 fler sängar än 2003, trots att vår befolkning ökar dramatiskt. En tvåmånaders väntan på en säng är ganska typisk.

Mycket ungefär en tredjedel av provinsens långvårdsbädd drivs av AHS- eller AHS-dotterbolag, en tredjedel är hemma som drivs av icke vinstdrivande grupper, och en tredjedel är till vinst, privata anläggningar.

Många av dessa byggnader är äldre själva och kommer till slutet av deras funktionella liv. Vi kan inte förvänta oss för vinst och privata företag att bygga eller ombygga anläggningar om de kan återställa sina kostnader. Men vi kan inte heller förvänta oss att de äldsta sårbaraste äldre betalar de avgifter som det skulle ta för att täcka dessa kostnader.

Alberta Health hade inga kommentarer till Ross-beslutet och dess import. Men vi behöver en ny strategi om vi vill få kvalitet långsiktiga vårdanläggningar byggda utan att skicka våra äldsta och smutsigaste medborgare till det bokstavliga fattiga huset.

Eftersom åldrande och död är obevekliga.

När denna kursåtgärd lämnades in 2005 var käranden Johanna Darwish, sedan 95 och bor i långtidsvård i Edmonton. Efter hennes död bar hennes son, konsumentförespråkar James Darwish, kostymmen framåt i hennes namn.
ner i vikt blogg Edmonton seniorer förlorar klass handling lagdräkt mot provinsen