gå ner 10 kilo En ny fas av integration i Latinamerika

gå ner i vikt på en dag En ny fas av integration i Latinamerika

Den starka tillväxten i Latinamerika hamnar i många företag och investerare. Men när det gäller beslutstid är Brasilien ofta den enda finansiella marknaden stor och sofistikerad nog för att göra en handel värdig. Tre av Latinamerikas mindre, men mest dynamiska ekonomier planerar emellertid att kombinera krafter för att erbjuda ett lönsamt alternativ och öppna sina marknader för lokala och internationella investerare.

Chile, Colombia och Peru har redan börjat den första fasen av integration i en process som så småningom kommer att leda till direkt handel på en gemensam bourse. Den integrerade latinamerikanska marknaden, känd under sin spanska akronym MILA, kommer att förena 563 företag och ha ett totalt börsvärde på 647 miljarder dollar, enligt Bloomberg-data. Det skulle göra det näst enbart till Brasiliens Bovespa i regionen och förvandla Mexiko till tredje plats. Även volymen är bland de högsta i regionen, med initiala uppskattningar som pekar på en daglig summa på 300 miljoner US-dollar.

De tre andinska staterna utgör naturliga följeslagare: de delar en Pacific-kust, en ekonomisk modell baserad på öppenhet för handel och demokratiska värderingar. Men individuellt är varje marknad för liten för att locka stora summor av investeringar jämfört med kontinentens ekonomiska och finansiella kraftverk.

Genom att samla likviditet och fördjupa kapitalmarknaderna bör varje land vara bättre placerat för att konkurrera om utländska investeringar med regionens traditionella kraftverk, med Mexiko som mest sannolikt att förlora marknadsandelarna, enligt Victor Hugo Rodriguez, VD för LatAm Alternatives. Den här fördelningsfördelen gäller särskilt de två mindre marknaderna i MILA-gruppen Peru och Colombia, som hoppas kunna få större vikt i regionala index.

Förutom de uppenbara fördelarna med lägre transaktionskostnader och förbättrad gränsöverskridande handelseffektivitet kommer den kombinerade marknaden att göra det möjligt för investerare att diversifiera sina innehav. Där nu de flesta investerare i Peru är koncentrerade i den blomstrande gruvssektorn, kan en portfölj i MILA utökas till att omfatta chilenska återförsäljare och colombianska byggföretag. Varje enskild marknad, i synnerhet Peru och Colombia, har traditionellt varit för liten eller riskabel för de flesta investerare,
gå ner 10 kilo En ny fas av integration i Latinamerika
särskilt utländska, att se bortom ländernas dominerande branscher.

Att locka de stora spelarna

Det ökade marknadsdjupet och nya handelsmöjligheter bör göra att MILA-länderna är mer attraktiva för institutionella investerare som hedgefonder. Injektion av likviditet som medel skulle kunna ge kommer att gynna företag som är verksamma i alla berörda länder, eftersom de kommer att vara mer benägna att dra på de ökade kapital- och emissionsaktierna. Det finns också hopp om en ny våg av IPOs, särskilt bland medelstora företag som traditionellt har kämpat för att skaffa kapitalfinansiering på grund av det begränsade antalet köpare.

Men enligt Victor, för hedgefonder som ska dras till den integrerade marknaden, måste projektet kompletteras med ny lagstiftning som gör det lättare för investerare att handla på kort sida. ‘Medan det finns många möjligheter på långsidan, är de hedgefonder, så de måste säkra risken. Om de inte har ett enkelt sätt att korta värdepapperna, så finns det ingen aptit att ens gå lång.’

Före lanseringen av den första integrationsfasen i november var Chile den enda marknaden av de tre som möjliggjorde närsäljning. Som likviditet växer, förväntar Carlos Rojas, Chief Investment Officer hos Compas Group, att en ny derivatmarknad utvecklas snabbt från 2012 med en ‘explosion’ av verksamheten på den korta marknaden. Carlos förväntar sig att många nya hedgefonder skapas de närmaste 12 24 månaderna, drabbade av regionens tillväxtpotential samt de betydande arbitrage möjligheter som kommer att finnas på kort sikt mellan de tre fusionerade marknaderna.

Integrationens praktik

Internationella investerare som hedgefonder kommer också att kräva bevis på en solid och harmoniserad marknadsinfrastruktur. Justeringen av skatt och rättssystem i de tre länderna är ett komplext projekt som redan är på gång. Peru: s engagemang i den regionala integrationen var tillfälligt stoppad som lagstiftare motverkade sänkning av kapitalvinstskatt till en platt 5% för att anpassa regleringen till de andra två länderna. Denna hållning var till stor del bakom beslutet att fördröja lanseringen av den nya Börs som ursprungligen planeras i början av januari till mars.

Dessa komplikationer åt sidan, MILA-projektet är en del av en samordnad insats bland vissa latinamerikanska länder för att konsolidera sina marknader och göra dem mer attraktiva för globala investerare. I ett steg som är separat men komplement till MILA har Colombia och Peru också meddelat en företagsfusion av sina respektive burser, den första affären i sitt slag i Latinamerika. Carlos tror att dessa två marknader i slutet av 2011 kommer att vara helt integrerade och förväntar sig sedan att Chile ska gå med i processen.

Dessutom har Panamas börs uttryckt intresse för att kombinera med andra burser i Centralamerika och utesluter inte att man ansöker om att gå med i MILA vid något tillfälle. Argentina överväger också att integrera alternativ för att inte bli kvar i regionen.

Närmare finansiella band kommer också att stödja en bredare ekonomisk integration i regionen. I december deltog mexikanska tjänstemän i de tre länder som deltar i MILA i samtal om ett nytt handels- och utvecklingsavtal som preliminärt benämns ‘Stillahavsområdet’.
gå ner 10 kilo En ny fas av integration i Latinamerika