gå ner fem kilo Dotter reflekterar över farens extraordinära förlust och liv

gå ner 10 kg på en månad Dotter reflekterar över farens extraordinära förlust och liv

‘Mina syskon och jag visste alltid att våra föräldrar var annorlunda, inte bara på grund av deras tunga accenter, men frånvaron av familjemedlemmar. Våra vänner alla hade generationsbilder runt huset och i familjealbum och vi hade ingen’ Ariele Zandman Klausner berättade ett förpackat rum av elever, lärare och administratörer på The Jack M. Barrack Hebrew Academy i Bryn Mawr.

‘Och vi visste, även som småbarn, det var så mycket smärta men vi pratade inte om att undvika att skada min far,’ fortsatte hon.

‘När lärde du dig om din fars förflutna?’ En student frågade, efter att ha sett filmen om Felix Zandman, ‘The Final Victory’, veckan före i HEAR (Holocaust Education and Reflection) Club.

‘Ärligt talat? Jag fick reda på på min 40-tal när han läste en av sina böcker,’ sa Klausner. Hon läste delar om vilka eleverna hade begärt att veta mer.

Den 15 år gamla Felix (Fivel på polska) hade förlorat alla hans familjemedlemmar och det hade funnits olika ställen som var etablerade att gömma sig. En av platserna var hans tidigare hem som hade fått en ung kvinna, en tidigare icke-judisk anställd av sina morföräldrar, som behövde en plats att bo hos sina barn för att undvika en missbrukande man. Felix, som tar en risk, blev omedelbart välkommen med, ‘Det här är din familjens hem, vad som händer med dig händer oss’, sa den tidigare arbetstagaren.

Det visar sig att en av hans farbröder, avsändare, inte hade blivit deporterad än och visade sig en dag senare. De två männen och ett nygift giftrelaterat par som hade visat sig introducerades vad som var deras gömställe för de kommande 18 månaderna. Ett hål under golvbrädet är bara tillräckligt stort för tre medelstora personer utan utrymme att stå upp rakt. För alla ändamål var det en kista.

Felixs farbror Sender hade varit professor och kämpat för att tänka på sätt att hans brorson, sig själv och det unga paret eventuellt kunde överleva detta underjordiska helvete och framstå som människor.

‘Det fanns lagar om varje aspekt av en mänsklig existens’ sammanfattade Klausner från sin fars bok. ‘Vem och när de kommer att använda hinken för att eliminera,
gå ner fem kilo Dotter reflekterar över farens extraordinära förlust och liv
inget sex för det unga paret, när de skulle rotera för att sitta på hinken att byta positioner och hur maten skulle delas upp i exakta lika delar. ‘

Många som deltar i lunchen och lärde sig kommentera sinnets sinnets avsändare måste ha varit i för att dra av den här sunda strukturen och ledarskapet.

‘Hur fick Felix lära sig alla saker som gjorde honom till den utomordentliga framgång som han blev utan böcker?’ En annan äldre student frågade.

‘Om du kan tro på det här, lärde min fars farbror Sender dagligen mat, fysik, vetenskap och ekvationer oralt, varje dag,’ skakade Klausner huvudet reflekterande.

Bara placerade bredvid honom, höll Sender sin brors syssla aktiv och nyfiken på 18 månader. Det var allt de hade. Klausner talade om sin fars släpp av lycka, timing och ‘tänkande ut ur lådan’ hans egen farfar hade instillats i honom under sin barndom.

När eleverna tittade på filmen The Final Victory om Felix Zandmans liv och oöverträffad framgång som grundare och VD för Vishay Intertechnolgy, blev de djupt drabbade av Felixs farfares beslut att inte förlora sina barnbarn som inte kunde gömma sig som deras gråt skulle säkert avslöja alla de andra. Hans farfar kunde inte bära att låta sina barnbarn tas ensam till dödsfallet, så han frivilligt eskorterade dem, och vet fullt ut vad hans öde skulle vara.

Felix, som hade krypt upp ett rör för att gömma sig i ett annat rum, fick reda på vad som hade hänt med sin farfar och de andra barnbarnen när han kom ifrån sig. Alla hade deporterats och skickats till deras dödsfall.

Efter kriget, år 1946, emigrerade Dr. Zandman till Frankrike, där han fick en maskinteknik och MS i fysik från University of Nancy (Frankrike) och en doktorsexamen i fysik från University of Paris, Sorbonne.

Klausner, som tillsammans med hennes syskon, examen från Akiba Academy (nu Barrack), erbjöd de lektioner hon lärde sig av sin sena far,
gå ner fem kilo Dotter reflekterar över farens extraordinära förlust och liv
vilket är vad HEAR Club hoppas kunna vidarebefordra till kommande generationer:

Att ge till andra är det enda man egentligen kan äga

Tänk utanför lådan

Stötta Israel som det var hans (och de flesta människors) tro på att det inte skulle ha varit en förintelse om Israel hade existerat.

Susan Schwartz är språklärare och holocaust utbildning rådgivare på Jack M. Barrack hebreiska akademin i Bryn Mawr.